woensdag 15 april 2015

Het bereiken van duurzame resultaten door gedecentraliseerde solidaire samenwerking in water en sanitatie: Global Water Solidarity in actie.

Ivan Draganic van de UNDP legde kort het ontstaan en de werking van het Global Water Solidarity (GWS)platform uit: door de leden en, ten dienste van haar leden.

Xavier Sticker, ambassadeur van het milieu van de Franse ontwikkelingssamenwerking lichtte nogmaals de enorme dynamiek toe die uitgaat van de wet Oudin-Santini.  In 10 jaar tijd is ongeveer 200 miljoen € besteed aan internationale samenwerking door gemeenten, regio’s en intercommunales, additioneel aan de officiële centrale ontwikkelingshulp.
Protos schetste kort de situatie in België, waar water een materie is waar de Gewesten bevoegd voor zijn.  Het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling gaf in 10 jaar dank zij 67 projecten waarbij 87 Vlaamse partners bij betrokken waren aan 1.550.000 begunstigden toegang tot drinkwater en/of sanitaire voorzieningen.  Bij deze projecten gaat veel aandacht naar de duurzaamheid (over de tijd) en de overdracht van kennis en expertise.
Manu Cluten van Hydrobru kondigde met fierheid aan dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit jaar ook zijn solidair systeem voor water lanceert.  De financiering is wettelijk verankerd in een Ordonnantie die 0,5 eurocent per m³ drinkwaterverbruik in Brussel voorziet: zo komt € 300.000 vrij voor internationale samenwerking via een projectoproep eind juni.

De burgemeester van St-Omer  François Decoster gaf toelichting bij hun samenwerking eerst met Lallo in Benin en nu met een gemeente in Kirgizstan.
Ten slotte vatte Marie-Laure Vercamber van Green Cross Internationaal een studie samen over de provincie Zhytomyr in Oekraïne, waar de drinkwaterinfrastructuur zich in erbarmelijke staat bevindt: deze studie werd uitgevoerd in opdracht van GWS.

Domper op de overigens positieve stemming was de geringe opkomst.  Deze sessie ging door van 19u10 tot 20u, en er waren maar 15 dapperen die zolang wilden blijven om naar ons te luisteren.Er zijn trouwens veel minder deelnemers aan dit WereldWaterForum: ik schat 1/3 t.o.v. dan 3 jaar geleden in Marseille. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten