zondag 12 april 2015

Gedreven jongeren zorgen voor dynamiek en inspiratie


Na vijf dagen jeugdig debatteren over de rol van jongeren in het aanpakken van de
waterproblematiek, startte deze morgen (zondagochtend) deel twee van het programma: de
inschakeling van de deelnemers aan het 3de Wereldwaterjongerenparlement aan het 7de  
Wereldwaterforum.

Doelstelling van week twee is om op te komen voor jongerenparticipatie in de watersector en om twee belangrijke uitkomsten van de eerste week met name een ‘Verklaring’ en een ‘Toolbox’ (met concrete tips om aan de slag te gaan) bekend te maken tijdens het Wereldwaterforum.

Dat is makkelijker neergeschreven dan gedaan. Het Wereldwaterforum is een complex geheel van verschillende processen (thematisch, politiek, wetenschappelijk en regionaal). Deze processen mondden na meer dan twee jaar voorbereiding uit in een intensieve week vol presentaties, onderhandelingen en debatten. Voor veel van de jongeren van het Wereldwaterjongerenparlement, die wel bruisen van ideeën en motivatie, maar voor het eerst op een dergelijke conferentie aanwezig zijn, was een degelijke inleiding dan ook op zijn plaats. Water Youth Network, een netwerk van jonge werkenden in de water sector, had voor de gelegenheid een speciale workshop in elkaar getimmerd, om de jongeren in te lichten over de internationale water sector en over de structuur van het Wereldwaterforum. De workshop bood ook de kans om van gedachten te wisselen met senior experten uit de watersector. Een geslaagde mix die er zonder twijfel toe zal bijdragen dat de vele jongeren in de komende week succesvol in dialoog kunnen gaan met de ruim 30.000 leiders en vertegenwoordigers die in Korea verzamelen voor het driejaarlijkse Wereldwaterforum.

In de namiddag woonde een zeskoppige delegatie geleid door de nieuwe WWJP-voorzitster Asma Bachikh de openingsceremonie van het forum bij. Zij namen nadien deel aan een receptie aangeboden door het Frans Water Partnerschap. Een uitstekende kans voor het nieuwe (sterk vrouwelijke) bestuur van het Wereldwaterjongerenparlement om -bijgestaan door uittredend voorzitter Bart Devos-kennis te maken met enkele sleutelfiguren uit de sector, en in het bijzonder met de partners van het Wereldwaterjongerenparlement.

Na een drukke week van debatten, deze inleidende dag en een eerste kennismaking met het Wereldwaterforum, zijn de jongeren klaar voor de inhoudelijke sessies komende week. Samen
zullen ze de watersector tonen dat jongeren een deel zijn van de oplossing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten