donderdag 16 april 2015

Appreciatie over het 7e WereldWaterForum na bezoek burgerforum.

Het 7e WereldWaterForum gaat door in Daegu en Gyeongbuk, 2 steden op ongeveer 70 km van elkaar.  En daarmee maakte de organisatie meteen een cruciale fout.
Het politieke proces en de activiteiten van de civiele maatschappij, alsook de culturele events gingen door in Gyeongbuk, en daar ook nog eens op 2 locaties op 10 minuten busrit afstand.  De thematische enerzijds en wetenschap & techniek processen anderzijds gingen door in Daegu, ook in 2 locaties, weliswaar binnen 2 minuutjes stappen.  Er was bijna geen interactie tussen de verschillende groepen belanghebbenden. Bijna alle sessies werden bijgewoond door de “insiders” van een bepaald proces, met nauwelijks deelnemers van andere groepen. Silo-werking alom.

Als er één zaak is waarmee het WereldWaterForum in het verleden zijn geloofwaardigheid heeft opgebouwd, dan is het net die multi-partijen betrokkenheid en overleg.  Dit is er in Zuid-Korea nauwelijks geweest! 

Het is duidelijk dat het Forum naar Zuid-Korea is gelokt door de sterke industriële water-industrie en in de algemeen sterk bedrijfswereld die er dit land is. Maar dit land is voor velen “te ver” gevonden.  De opkomst was beduidend lager dan 3 jaar geleden in Marseille.  Er waren vooral veel minder deelnemers uit landen in ontwikkeling.
De watersector heeft zich opnieuw weten te profileren, maar silo-werking dreigt zowel extern als intern.  Nu al wordt de sector verweten te weinig rekening te houden dat water een transversaal element is.  En de organisatie creëerde nu ook nog interne silo-werking.
De organisator de “World Water Council” zal zich moeten beraden hoe het verder gaat. Binnen 3 jaar gaat het Forum door in Brazilië: hopelijk alles op 1 locatie!

In Gyeongbuk was vandaag weinig volk, met uitzondering van de jongeren.
Toch willen we met een positieve noten afsluiten.
In een andere bijdrage kunt u lezen dat het WereldWaterParlement, dat doorgaat in Gyeongbuk wel een groot succes is.
Burgerforum: de WAW tentoonstelling van Good Planet

deel van WAW tentoonstelling. Foto's Dieter Telemans bij Protos in Haïti.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten