dinsdag 7 april 2015

Jongeren werken aan meer onderbouwde acties

(c) Johan Verstraete
Het WWJP startte gisteren (maandag 6 april) zijn werkzaamheden. Gedurende twee weken zullen 64 jongeren uit 54 landen met elkaar optrekken, discussiëren en vooral ervaringen en inzichten delen. Het begon met een korte, ludieke maar ook informatieve waterquiz die uitgewerkt was met praktische opdrachten. Na deze kennismaking met elkaar en met het thema, begonnen de jongeren met het uitschrijven en het creatief uittekenen van hun dromen: hoe zien zij water en sanitatie binnen 50 jaar?

Als partner van dit initiatief toonde UNESCO / IHP (International Hydrological Program) dat zijn 50-jarig bestaan viert, enorm veel interesse in de toekomstperspectieven van de jongeren. Omdat niet iedereen die watertoekomst even rooskleurig of bijwijlen te futuristisch inzag, gaf dit aanleiding tot een interessante gedachtenuitwisseling. De visieontwikkeling kende een tweede impuls toen de organisatoren van dit waterparlement (waaronder ook Protos) de jongeren er toe aanzetten duurzame ontwikkelingsdoelen mbt. water te definiëren die binnen 15 jaar (2030) gerealiseerd moeten zijn. Voor een grote meerderheid bleek dit een niet zo eenvoudige (want te abstracte) denkoefening te zijn. Concrete acties uitdenken lukte makkelijk maar om die zo uit werken dat ze de verwachtingen op middellange termijn kunnen inlossen was niet zo evident; de oefening werkte niettemin inspirerend in het gerichter toewerken naar een haalbaar ideaal. 

De komende dagen zullen de jongeren niet alleen een verklaring uitwerken of een toolbox die ideeën en tips geeft hoe ze hun acties meer kunnen onderbouwen en structureren maar ook hoe ze hun aanwezigheid op het 7de Wereld Water Forum kunnen onderstrepen. Zij willen immers ook als stakeholder erkend worden als het om water en sanitatie gaat. Zij kunnen --op een eigentijdse en verfrissende manier--hun leeftijdsgenoten er toch toe aanzetten om bewuster en duurzamer met water om te gaan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten